R. Kelényi Angelika: Az agyam eldobom


Képes-e az ember egy kemény, embert próbáló pszichés nyavalya kellős közepén kinevetni saját magát?
R. Kelényi Angelika szerint igen, sőt, neki a gyógyulásban is segített, hogy öniróniával szemlélte saját problémáját. Pedig nem volt könnyű dolga.
Pánikbetegségének felbukkanása előtt nemcsak bírta a tömeget, de kereste is; kifejezetten boltkóros volt, a legsűrűbb szórakozóhelyeket kedvelte, és sosem mondott nemet a mozira, színházra. Aztán egyik percről a másikra mindettől félelem kerítette hatalmába.
Ezt a naplót saját tapasztalatai alapján jegyezte le, önsajnálat nélkül, nyersen, fanyar humorral.

Az agyam eldobom R. KELÉNYI ANGELIKA Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt író első könyve volt. A napló új ruhát kapott, és tartalma is jócskán kibővült valós, humoros, néha megdöbbentő részletekkel. Az új kiadással az olvasók a szerző életének egy meghatározó szeletét vehetik a kezükbe.


Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2017 (bővített)
Oldalszám: 280
ISBN: 9786155692789

❉❉❉

Köszönöm az írónőnek és a kiadónak a könyvpéldányt! 


Először is, minden tiszteletem Angelikáé, amiért le merte írni ezt a történetet és a világ elé tárni. Ez egy elég nehéz feladat lehetett, ugyanis a belső érzelmeid, gondolataid, a betegséged folyamatát feded fel idegenek előtt. Azért is tisztelem, amiért ilyen erős és kitartó volt, hogy magától le tudta győzni ezt a komoly és ijesztő betegséget. 

Másodszor pedig köszönöm, hogy megírta ezt a történetet, mert úgy gondolom, hatalmas erőt ad a léleknek! Remélem, messziről elkerül a pánikbetegség, viszont a pánikolás, tömegiszony és hipochondria olyan dolgok, amelyeket biztos mindenki megtapasztalt már, köztük én is. A humoros felfogás pedig segít enyhíteni a stresszt, a feszültséget, a figyelem elterelő módszerek is praktikusak tudnak lenni.
Szóval egyes részeknél bele tudtam képzelni magam a helyzetébe, és nagy eséllyel sokáig velem marad ez a példa, hogy a kisebb pánik helyzeteknél felhasználjam és tovaűzzem a rossz gondolatokat.

A nehéz témát szórakoztatóan, mégis szívhez szólóan írja le. Lehetetlenség letenni, hiszen sodor
magával a könyv, a rövidke fejezetek és a kíváncsiság. 

A gyönyörű, csalogató, extrapink borító annyira vonzza a szemet, hogy képtelen vagy ellenállni a könyvnek. Már kívülről is megfogott magának, de a beltartalom az, ami miatt elengedhetetlen történetnek tartom. Ugyanis szükség van arra, hogy merjünk beszélni a komolyabb témákról, hogy ne csukjuk be a szemünket egy igenis valós betegségről, amely bárkit megtámadhat egy váratlan pillanatban. 

Sokan nem követik Angelika példáját, hogy a családhoz, barátokhoz fordul segítségért. Persze előfordulhat, hogy sajnos sokaknak nincs is olyan családi vagy baráti körük, akik megfelelően támogathatnák és segíthetnék őt. Viszont fontos, hogy keressünk támaszt, hogy ne egyedül birkózzunk meg a belülről fojtogató szörnyekkel. Angelika pedig felnyitja a szemünket arra, hogy soha ne felejtsük el, hogy a szörnyek legyőzhetőek! Ahogy az írónő is írta, nem mindig a gyógyszerek hozzák meg a gyógyulást, de van, amikor ezek szedése nem elkerülhető. 

Nagyon tetszettek a dátumok alatti kis idézetek, bölcsességek. Némelyik olyan igaz volt, hogy már fájt, némelyik vicces és szarkasztikus, de mindegyikben látni véltem önmagam, vagy ismerőseim egy-egy pillanatát. Szerintem ezek a sorok nagyon feldobták a könyv hangulatát, a sajátos fogalmazásmódon és stíluson kívül. 

Angelika egy csodálatos, végtelenül aranyos és erős nő, felnézek rá a kitartása miatt. Imádom, amiért olyan, amilyen. :)

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, IDE KATTINTVA megrendelheted! :)



Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"Minél többet tudsz a betegségekről, annál többet fedezel fel saját magadon. Ha ezt belátod, kigyógyulsz a hipochondriából."
*
"A hülyék sokan vannak, a normálisak nagyon kevesen. Azért olyan a világ, amilyen, mert sok lúd disznót győz."
*
"Mostanában új módszert alkalmazok: nekifekszem a pániknak. Úgy keményen. Beveszem a „Leszarom” tablettát – nem a Xanaxot –, és amikor jön a rohadék, lélekben intek neki, hívom, mint a bokszolók, hogy: "Gyere, görény, gyere csak! Visszaütök!"
*
"Sajnos az intelligenciát nem árulják a sarki közértben."
*

"Az első bátor tett erősebbé tesz, a második nagyon erőssé, a harmadik viszont lehet, hogy nem sikerül. Ezen felülemelkedni az igazi bátorság!"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése