Julie Buxbaum: Három dolgot mondj

Jessie-vel ​csak a baj van, ő legalábbis így érzi a Los Angeles-i magániskolában töltött első héten. Már épp azon gondolkodik, hogy visszasomfordál Chicagóba, amikor e-mailje érkezik egy Valaki/Senki (VS) nevű sráctól, aki felajánlja, hogy segít neki eligazodni a Wood Valley Gimi dzsungelében. Ez valami vicc? Megbízhat VS-ben, elfogadhatja tőle a segítséget, amelyre óriási szüksége van?
Alig két éve, hogy meghalt az édesanyja, és miután az apja váratlanul feleségül vett egy interneten megismert nőt, Jessie kénytelen az ország másik felébe költözni, és mostohaszörnyével meg annak beképzelt fiával élni.
Jessie végső kétségbeesésében úgy dönt, VS-re bízza magát. A srác hamarosan a lány mentőkötelévé és szövetségesévé válik, és Jessie szeretné személyesen is megismerni. De mi van, ha egy rejtélynek jobban áll a megoldatlanság?


Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 360
Fordító: Szabó Luca

❉❉❉

Amikor elkezdtem a könyvet, nem gondoltam volna, hogy a végére ennyire szeretni fogom ezt a történetet. Tipikus sablonos kezdés, a lány egy új helyre költözik, ő az új lány a gimiben stbstb. 
Igen, csakhogy az írónő annyira szépen kidolgozta az eseményeket, a karaktereket, hogy elkezdtem beleélni magam a könyvbe, elkezdtem én magam is benne lenni, és szorítani Jessie-nek.

Külföldi borító és az írónő
Azt hiszem a borító volt az első, ami megfogott, valamint a cím, és bevallom, láttam már külföldi youtubereknél, de annyira akkor még nem figyeltem fel rá, de azt tudom, hogy dicsérték a könyvet. 

Szóval, Jessie a hétköznapi tinédzserek életét éli, vannak problémái, hisz be kell illeszkednie egy
teljesen új környezetbe, családba és iskolába. Édesanyja halála nagyon megviselte, és még most is gyászol, emellett a borzasztó súly mellett pedig édesapja még rátesz egy lapáttal: egy nap bejelenti, hogy újra megházasodott, és elköltöznek Chicagóból Los Angelesbe, nagyon messze a legjobb barátnőjétől, Scarlettől, és a megszokott életétől. Kapott a nyakába egy idegesítő mostohabátyót is, Theo-t, aki szinte levegőnek nézi, valamint egy kacsalábon forgó palotában laknak, ahol még személyzet is akad. De hát L.A.-ben ez a módi, nem!? Jessienek nagyon nehéz ezt megszoknia, ráadásul a suli is tele van gazdag, beképzelt diákokkal, hogy fog így ő barátokat találni? Egy nap azonban váratlan email-t kap egy idegentől, aki Valaki/Senki néven ír. Felajánlja, hogy névtelen segít neki eligazodni a Wood Valley gimiben. Jessie nem tudja, hogy ez most csak egy rossz vicc, vagy tényleg van valaki, akit érdekel az ő problémája. Jessie elkezd hallgatni VS-re, és hamarosan tényleg barátokra lel, valamint kezdi jobban érezni magát a bőrében, és egyre többet chatel ezzel a bizonyos idegennel. A lány igyekszik kideríteni ki is ez a VS, közben pedig az élet problémáival is szembe kell néznie.

Sokan írtátok, hogy hasonlít Jessica Park Flat-Out trilógiájára. Igen is, meg nem is. Vannak hasonlóságok, igen, viszont nekem EZ a könyv sokkal, de sokkal jobban tetszett, mint a Flat-Out.
Ehhez valószínűleg hozzá tett a könnyed, laza, fiatalos hangnem, a mai világ szóhasználatai, az internet és a mobil fontossága. Az írónő stílusa is nagyon tetszett, ezért gyorsan haladós a történet. 

Közben fontos témákat is feldolgoz a könyv, mint a gyász, és annak túlélése, drogproblémák és annak kezelése. A beilleszkedés egy új környezetbe, a családi gondok és azok megvitatása, hogy megbékéljünk önmagunkkal, elfogadjuk magunkat és lássuk az értékeinket. Valamint, hogy ne ítéljünk el senkit első látásra, hanem ismerjük meg, és lássuk meg, hogy miért viselkedik az illető úgy, ahogy, hiszen másnak is lehet nehéz az életben, amit úgy próbál leplezni, hogy másokat bánt. 
Aztán ott van még a szexualitás felfedezése is, az a bizonyos rémisztő első alkalom, ami nincs kifejtve, mert az egyik barátnővel történik, de tetszik, hogy itt is felhívja a figyelmet a megfelelő védelemre és arra, hogy az ember mennyire ráparázik az ismeretlenre.

Úgy gondolom, Jessie egy nagyon jó szereplő, és igen, ő is emberből van, ő is hibázik, de tisztában van ezekkel, és igyekszik változtatni rajtuk, hogy jó ember és barát legyen. 
Közben szívügyekbe is rendesen belegabalyodik, hisz itt van ez a VS, akit nagyon bír, de nem sejti ki az, és van még néhány srác, akik "gyanúsítottként" szerepelnek, de igazából egyikükre sem tudja ráhúzni a szerepet. 

,,VS: Lehet, hogy az otthon nem feltétlenül egy hely. 
Én: Lehet."

Igazából tetszett ez a gimis körítés, nagyon jól voltak ábrázolva a karakterek, hitelesek voltak és életszerűek. Néha kicsit gyorsan haladósnak gondoltam a regényt, de így volt jó, hisz pörögtek az események, mindig történt valami ami vitte tovább az érdeklődésemet. 

A szerelmi szál nagyon cuki, aranyos, és alig vártam, hogy végre én is megtudjam, hogy most melyikőjük is VS. A végén pedig örültem...nagyon. :) 

Ajánlom mindenkinek, aki szereti az aranyos, romantikus és tanulságos történeteket, amelyek kikapcsolnak, és visszarepítenek a gimis időkbe (vagy ha ott vagy, akkor éppen átélheted más szemszögéből).

Egy hátrányát tudom felróni a könyvnek: a külsőségeket. Konkrétan alig bírtam nyitva tartani, annyira nehéz volt kinyitni a könyvet, és ha kicsit kihajtottam, egyből tört a gerince. :( Sajnáltam is nagyon a könyvet, de muszáj voltam kinyitni, hogy olvashassam..:D 

Ha esetleg nem tudod, tetszene-e neked a könyv, beleolvashatsz a kiadó által feltöltött rövid beleolvasóba :) KATT IDE

Köszönöm szépen a GABO kiadónak a recenziós példányt! :)

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv, IDE KATTINVA megrendelheted! 


Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"Bárcsak a beszélgetésekhez is lenne jelzőlámpa! Akkor egyértelműen jelezné valami, mikor kell megállni, mikor lehet továbbmenni, és mikor kell vigyázni."
*
"Minden elmúlik, Jessie, ezt sose felejtsd! Ami ma még óriási bajnak tűnik, holnapra összezsugorodik."
*
"A könnyek olyanok, mint a vizelet. Egy darabig vissza lehet őket tartani, de nem örökké."
*
"De van, hogy a csók az nem csók az nem csók. Néha költészet."
*
"Kellene nekem egy alkoholszonda, ami alapján a telefonom eldönti, feloldja-e a billentyűzárat."
*
"Az emberek kegyetlenek, amíg meg nem isszák a kávéjukat."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése