Könyvekről, bloggertől, igazán: George Mann: Mechanikus London (+ Nyereményjáték)

Sziasztok könyvmolyok! :)

Múlt szerdán kezdetét vette a Könyvekről, bloggertől, igazán nevű új, közös rovat, amiben hat bloggertől olvashattok majd különböző könyvekről értékeléseket, s ha úgy adódik, nyerhettek is az adott regényből egy példányt, a kiadók jóvoltából. 
Az első választottunk George Mann - Mechanikus London c. műve lett - lássuk, hogyan vélekedtünk róla.










                                              ❉❉❉

"London, 1901. A metropoliszban pezseg az élet az új évszázad hajnalán: a tudomány és technika elképesztő eredményeinek köszönhetően a Brit Birodalom virágzik, a nagyérdemű léghajókkal járja a világot, a pazar estélyeken pedig mechanikus emberek szolgálják ki az úri közönséget. Ugyanakkor azonban szörnyű járvány pusztít a városban, amelynek áldozatai lelketlen gyilkológépekké változnak és a ködből előbukkanva marják meg a mit sem sejtő polgárokat, míg egy állítólagos világító rendőr sorra gyilkolja Whitechapel szerencsétlen lakosait. Amikor aztán még egy léghajó is lezuhan, Viktória királynő legjobb ügynökét állítja a nyomozás élére: Sir Maurice Newbury, az elismert antropológus, valamint tűzről pattant asszisztense, Miss Veronica Hobbes okkult és nagyon is evilági módszereket egyszerre hasznosítva szállnak szembe a ködbe burkolózó Londonban felbukkanó rejtélyekkel."




Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2017 (bővített változat)
Oldalszám: 300
Fordító: Hudácskó Brigitta

❉❉❉

Én őszintén nem gondoltam volna, hogy ez a könyv ennyire jó lesz! Meglepően élvezetes volt olvasni az E/3 elbeszélő módot, mert így olvashattunk a nyomozó, Maurice Newbury és társa, Veronica Hobbes mozzanatairól is. Nagyon érződik a könyvön az angol stílus, ez persze abból is kiderül, hogy hőseink lazításképpen mindig Earl Grey teát isznak, vagy kérnek. Plusz nagyon örültem, hogy a történet Londonban játszódik (igaz, több mint 100 évvel ezelőtt, egy alternatív világban, de akkor is), szerintem mindenki szereti, vagy legalábbis kíváncsi erre a városra. A 20. század eleji Londonban sokkal fejlettebb a technológia, a robotok mellett megjelennek a léghajók, és a gőzmeghajtású autók is.

Képtalálat a következőre: „george mann”
Az író - George Mann
Ez a regény steampunk stílusban született, amiből egyre több jelenik meg a magyar piacon is. Megemlíteném szintén a kiadó gondozásában megjelent, Vivien Holloway könyveit, amelyek szintén ebben a témában bővelkednek. Olvastam a Winie-sorozatot, és nagyon tetszettek, ahogy ez a könyv is. 

Olvasás közben folyton az ugrált a fejemben, hogy ez lehetne egy Sherlock Holmes történet is, mert végig nagyon izgalmas, fordulatos volt, nagyon szépen volt felépítve a könyv, lassan, apránként bontakozott ki a rejtély, ami után a főszereplőink nyomoztak.

Az író által megalkotott metropoliszban veszélyek és váratlan gyilkosságok történnek. Amikor váratlanul lezuhan egy embereket szállító léghajó, és a pilóta eltűnik, Newbury és Veronica elkezdenek nyomozni a rejtélyes események után, hogy kiderítsék, mi is történt valójában. A helyzetüket nem könnyebbíti meg a városban egyre jobban tomboló pestis járvány, amely nem mássá, mint zombivá teszi a megfertőzött embereket.

Sir Maurice Newbury antropológusként dolgozik a British Museum-ban, de ő ugyanakkor az uralkodó, Viktória királynő különleges ügynöke. (A valóságban Viktória királynő 1901 január elején meghalt, és a könyvben erre is utal az "állapota".) 
A nyomozó újdonsült asszisztense, Veronica múltja elég ismeretlen számunkra, élete fontosabb részletei az események előrehaladtával, fokozatosan ismerjük meg. 
Mindkettőjük karakterét szerettem, nagyon reálisak, a reakcióik teljesen érthetőek egyes helyzetekben, és mindketten jó megfigyelő és okos személyek. 
Önkéntelenül is éreztem a kettejük között pattogó szikrákat, amelyeket nem igazán bontott ki az író, de végig jelen voltak a sejtelmes, utalgató pillantások és mondatok. 

Tetszett, ahogy az író információ morzsákkal táplált minket, végig fenntartva a figyelmünket, hogy egyre jobban járjon az agyunk, hogy vajon mi történt a köd lepte város utcáin. A fejezetek viszonylag rövidek voltak, és mindegyikben történt valami, ami miatt kénytelenek voltunk tovább és tovább lapozni. 

Nem volt tökéletes a könyv, kicsit már idegesítő volt néha a túlzott udvariasság, és a mondatok többszöri ismétlése, valamint néhány szálat feleslegesnek éreztem. 
Aki sokat olvas krimiket, detektívregényeket, azok talán hamarabb kitalálják a könyv végét, mint én, de tényleg voltak olyan fordulatok, hogy lélegzetvisszafojtva csak faltam a sorokat.

Ezen kívül nem tudnék rosszat mondani a könyvről, sőt, örülök, hogy van egy saját példányom belőle. Szerettem mind a stílusát, mind a történetet és a szereplőket. A molyos százalékát nem értem, miért van ilyen alacsonyan (74%), mert szerintem ez egy nagyon izgalmas és letehetetlen könyvecske. 

Ajánlom a rejtélyek és az izgalmak kedvelőinek, és azoknak, akik egy remekül megírt steampunk detektívregényt akarnak olvasni. :) 


Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"(…) semmi olyasmiről nincs szó, amit egy jó erős Earl Grey ne tudna orvosolni."
*
"A bosszú szörnyű dolgokra viheti rá az embert, Charles, tényleg szörnyű dolgokra."
*
"A zsenialitás pedig nem mindig törődik az erkölccsel, amit néha nehéz utólag megítélni. A zsenialitás számos módon hasonlít az őrülethez. Az elme mindkét állapotban elszakad a valóságtól, az igazi, fizikai világtól, az ember elvész saját gondolataiban."



Blogturné:

Résztvevő blogok: 

06. 07. - Kitablar
06. 09. - Fordítóblog
06. 11. - Könyvmánia
06. 13. - Pandalány olvas
06. 15. - Lap lap után
06. 17.  - Szegecsvár - Demi Kirschner

Ahhoz, hogy bekerülj a nyereményjáték virtuális kalapjába, nincs más dolgod, mint kitölteni a Rafflecopter dobozt. :)

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése