Leigh Bardugo: Árnyék és csont (#1 Grisa trilógia)

Alina ​Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek. Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Kom úr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. A cári udvar fényűző forgatagában sokan Kom úr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.



Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 374
Fordító: Varga Csaba Béla


❉❉❉


A könyv kicsit lassan indul, nem tudtam mire számítsak, eleinte lassabban olvastam is, hiszen annyira nem kötött le, és elkönyveltem magamban, hogy ó, úgysem fog annyira tetszeni. AHA! Mekkorát tévedtem! Ez eszméletlen izgalmas volt!!! Kapok is a következő rész után, bár azt előre nagyon sajnálom, hogy még nem jelent meg a befejező része. Reméljük idén olvashatjuk.

Szóval, Alina története, a grisák világa nagyon tetszett. Jó volt megismerni egy új kultúrát, a különböző kefták színének a jelentését, a grisák mindennapi életét és azt, hogyan képzik ki őket. 
Ebben a világban a grisák egy felsőbb hatalommal "varázslattal" rendelkező emberek, akik uralják Ravka birodalmát. A grisák ereje kimutatható, Alina és Mal a két kis gyermek árvaként nőtt fel egy tartományúr birtokán, ezért rájuk csak később került sor, és nem is mutattak az eredmények varázserőre utaló jeleket. A két felcseperedett ifjú az úgynevezett Árnyzóna melletti városban élt, Mal a hadseregben nyomkövetőként, Alina pedig térképkészítőként tevékenykedett. 
Amikor megpróbálnak áthatolni az Árnyzóna sötét homoktengerén, kiderül, hogy Alina mégsem olyan hétköznapi ember, mint amilyennek gondolja magát. 
A grisák nyomban magukhoz ragadják, és elviszik őt Os Altába, ahol megbizonyosodnak létező erejéről, valamint kivételes kényelembe helyezik. Mostantól az a szerepe, hogy megtanulja a grisák történelmét, viselkedését, beilleszkedni a hétköznapjaikba és uralni a saját erejét, miközben magányos tengeti mindennapjait az ismeretlen helyen. Csak az Éjúr, az egyik leghatalmasabb grisa mutatja ki törődését felé, valamint Zenya, a fabrikáló lány beszélget vele minden nap. Alina nem találja a helyét, borzasztóan hiányzik neki Mal, akihez gyenge érzelmek fűzik, és megpróbálja felvenni vele a kapcsolatot, ám de választ egyetlen egyet sem kap. 
Alina igyekszik beletanulni a tőle elvárt helyzetbe, sok nehézséget és küzdelmet kell átélnie önmagával vívódva, hiszen ő nem hiszi el, hogy tehetséges abban, amit a többiek állítanak.

A könyv térképe. Forrás: a Blog Instagram oldala.

Szóval, ez már önmagában izgalmas, hogy a lányt elhurcolják egy ismeretlen városba, ahol olyan nagy hatalmú, hát... tulajdonképpen "mágusok" vannak, ismeretlenek, ahol nem tudja kiben bízhat, és kiben nem, miközben akire számíthatna, az nem is veszi fel vele a kapcsolatot. 
Tetszett még, ahogy Alina lassan magához tér, felfedezi a saját értékeit, megbékél önmagával és lassan beletanul a helyzetbe, miközben apró szerelmi szálacskák vannak kibontakozóban. Hú! Nagyon vitt magával a történet a kezdeti nehézségek után, aminek nagyon-nagyon örülök, hiszen egy remekül megírt, szépen fogalmazott, igényes könyvet tarthattam a kezemben, ahol a szereplők is nagyon kidolgozottak és teljesen élethűek. 

Imádtam Mal-t, olyan édes, nem is kérdés, hogy belopta magát a szívembe a bátorságával, a vakmerőségével, és azzal, hogy mindent feladott azért, hogy felkutassa Alinát. 
Igazából én az Éjúr-t is szerettem, és nem bírtam felfogni azt, amit mondott az a vén nőszemély.
Alina volt a kedvenc karakterem, nagyon bátor és tetszett úgy, ahogy van, hogy képes feláldozni a saját életét másokért, a barátságért, a szerelemért, hogy érdekli a népe sorsa. Imádom az ilyen erős női főszereplőket, belevaló csaj a javából, és sok résznél nagyon együtt tudtam érezni vele. 

Voltak itt nagyon merész, és áll eldobós fordulatok, ami miatt még inkább faltam a könyvet, nagyon izgalmasra sikeredett, és elképzelni sem tudom, hogy mi fog történni a következő részben. 
A könyv tényleg nagyon egyedi a fantasy világában, nem olvastam még ehhez bármily kis mértékben is hasonlító regényt, és megérdemli a sok dicséretet, a moly.hu-s 91%-ot, több, mint 300 ember csillagozása után. 

Jön a szokásos önostorozásom, hogy "én ezt eddig miért nem olvastam?!". Mert ezzel a könyvvel is így érzek, jobban, mint eddig. Fantasztikus és lélegzetelállító. Kívánom, hogy olvashassuk a Six of Crows sorozatát is magyarul, minél többet az írónőtől, mivel hihetetlenül tehetséges, nem véletlen, hogy még Sarah J. Maas is értékelte a könyvét! :) 

Olvassátok és szeressétek! :) 


Csillagos értékelés:

Kedvenc idézetek:

"– De hiszen te remegsz – szólalt meg a férfi.
– Nem igazán szoktam hozzá ahhoz, hogy meg akarnak ölni.
– Tényleg? Én már szinte észre sem veszem, amikor végezni akarnak velem."
*
"A hasonlók vonzzák egymást."
*
"– Tényleg azt hiszed, hogy kettőnk története máris véget ért?"
*
"Mindannyiunknak vannak titkai."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése